Nagy Imre Emlékház

Híreink

Tiltakozás

A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma tiltakozik a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor áthelyezésének terve miatt.
         Álláspontunk szerint névadónk, Magyarország miniszterelnöke - munkássága és életútja, a haza és a magyar forradalom ügye melletti egyedülálló és példamutató elkötelezettsége, honfitársai melletti kitartása és a mártírhalál vállalása alapján is - méltóvá lett a fővárosi köztéri szobor állítására, ezen értékek pedig maradandóak. A túlnyomó részt közadakozásból, a demokratikus Magyar Köztársaság hetedik évében elkészült, Nagy Imre 100. születésnapján Göncz Árpád köztársasági elnök által avatott szobor helyén maradása társadalmi ügy, hiszen az emlékmű áthelyezése nem csupán a mártír miniszterelnök, de a forradalom és szabadságharc valamennyi résztvevőjének és vértanújának emlékét sérti. Különösen bántó az áthelyezés az 1989-es – három évtizednyi  temetetlen halotti lét utáni - Hősök terei gyászszertartás, katartikus (az addig fennálló diktatórikus rendszer szimbolikus bukását is okozó) tömegdemonstráció, a nemzetet megrendítő temetés jövő évi, 30. évfordulóján.
         A szobor erre a helyre terveztetett, a szobrászművész (Varga Tamás) az alkotás adott térbe, adott módon való komponálásával egy bizonyos művészeti koncepciót valósított meg – amely a monument áthelyezésével elvesztené eredeti jelentését és jelentőségét.
         Hazánk két nemzeti ünnepe az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére március 15-e, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a. Mindkét forradalom miniszterelnökét (gróf Batthyány Lajost és Nagy Imrét) kivégezték. Mi, a Nagy Imre Alapítvány kurátorai egyenlő tisztelettel adózunk mindkettejük emlékének - a Batthyány-örökmécses közeléből, a budapesti Vértanúk teréről eltávolítani óhajtott Nagy Imre-szobor ügyében ezért testületileg tiltakozunk.

a Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma

Budapest, 2018. július 20.

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA