Nagy Imre Emlékház

Híreink

KÖNYVBEMUTATÓ

   A Magyar Nemzeti Levéltár Lovag-terme (részben még folyosója is) megtelt érdeklődőkkel „Nagy Imre első kormányának minisztertanácsi jegyzőkönyvei” című, a Levéltárral közös kiadású dokumentumkötetünk, forráskiadványunk bemutatóján.
   A Magyar Nemzeti Levéltár részéről Germuska Pál főosztályvezető köszöntötte a megjelenteket. Jánosi Katalin a Nagy Imre Alapítvány részéről mondott köszönetet a történész szerkesztőknek Baráth Magdolnának és Gecsényi Lajosnak, valamint Török Gyöngyvérnek a szöveg gondozásáért, a mutatókért, és Molnár Iscsu István grafikusnak a több mint 1000 oldal nyomda alá szerkesztéséért-tervezéséért. Alapítványunk alapítója röviden méltatta nagyapja első miniszterelnökségének jelentőségét és felidézte a korszak emberi hatását és emlékeit is.
   Rainer M. János történész mélyrehatóan elemezte a mártír miniszterelnök első kormányzásának időszakát, bemutatva pro és kontra az okokat, hatásokat, megvalósult és elmaradt eredményeket, s összegezte a periódus jelentőségét;  Feitl István történész részletekbe menően elemezte magát a kiadványt, megmutatva annak felhasználó-barát megoldásait is, de mindennek kapcsán messzebbre vivő, elgondolkodtató megjegyzéseket is fűzött az „új szakasz” időszakához.
   Végül Kende Péter a Nagy Imre Alapítvány elnöke újra kiemelte Baráth Magdolna és Gecsényi Lajos több mint három éve tartó, olykor heroikus munkáját – a könyvbemutató résztvevői tapssal köszöntötték a történészeket.
   A Nagy Imre Alapítvány elkötelezett a kutatómunka folytatására. Szándékaink szerint pár éven belül az első Nagy Imre-kormány üléseinek teljes jegyzőkönyvi anyaga (a még kutatásra és szerkesztésre váró II. kötet is) kiadásra, megjelenésre fog kerülni.

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA