Nagy Imre Emlékház

Híreink

NAGY IMRE-SZOBOR

Megdöbbenéssel vettük a hírt, hogy névadónk, a mártír miniszerelnök 22 éve álló Vértanúk terei szobrát – Nagy Imre kivégzésének 60., újratemetésnek 30. évfordulóján –, kihasználva a két ünnep közötti csendes nyugalmat, 2018. december 28-a sötét hajnalán eltávolították.
Sokáig bíztunk alaposan megindokolt (a Nagy Imre Társasággal közös) kérvényeink és tiltakozásunk meggyőző erejében – bár ezekre egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Reményeinket immár fel kell adnunk.
Ahogyan nem tudhattunk a bontás időpontjáról, úgy a szobor jelenlegi helyéről sincs tudomásunk, s a felállítás tervezett helyéről, állítólagos időpontjáról is csak a médiából kaptunk híreket.
Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a konszenzusképtelen, erőből levezényelt áthelyezés s az elmozdítás módszere mélyen megsértette a forradalom miniszterelnökének és valamennyi 1956-os mártírunknak az emlékét.
Koncepciós pere után, kivégzése előtt, az utolsó szó jogán mondotta Nagy Imre: „Sorsomat a nemzet kezébe teszem.”
Ennek megfelelően a mártír miniszterelnök (és 1956-os vértanúink) emlékezetének ápolása mellett ezentúl az 1996-ban közmegegyezéssel emelt szobor emlékezetét is főhajtással őrizzük – reményeink szerint hazai és külhoni honfitársaink döntő többségével együtt.
(Lent: a szobor 2018. december 27-e este készült, talán utolsó fotója. Szerzője számunkra ismeretlen. Köszönjük!)

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA