Nagy Imre Emlékház

Híreink

ÚJESZTENDŐ 2022

Sikerekben gazdag szerencsés újévet kívánunk minden kedves volt és leendő Látogatónknak - 2022-ben találkozzunk FB-oldalunkon virtuálisan és személyesen az Emlékházban is!
Boldog Újesztendőt kívánunk!
 2021 12 29 Ujev
Fotó: Getty Images

KARÁCSONY

Kellemes, szeretetteljes Ünnepet kívánunk minden kedves egykori és jövőbeni Látogatónknak!
Az emlékház 2021. december 20-tól
2022. január 3-ig
zárva tart.
Találkozzunk az Újesztendőben!

2021 12 16 Karacsony

2021. KARÁCSONY

Az év végén kívánunk kellemes Karácsonyt minden kedves
(személyes és virtuális, egykori, visszatérő és leendő)
Látogatónknak!
Kérjük figyeljék FB-oldalunkat,
ahol KARÁCSONYI NYEREMÉNYJÁTÉK zajlik
(ajándékaink könyvek, desszert)!
"Az év végéhez közeledve szeretnénk megköszönni valamennyi követőnknek,
hogy figyelemmel kísérik működésünket, munkánkat.
Ezért ismét egy játékra invitálunk mindenkit, aki az év során követte tevékenységünket.
A játékos, de történeti tudást igénylő feladatok helyes megfejtői között érdekes és értékes jutalmakat sorsolunk ki karácsony előtt, annak a gondolatnak a jegyében, hogy az igazi nyereség tudásunk bővítése, az együttgondolkodás és a közös élmény.
A nyereményjáték háromfordulós: az első feladványt december 6-án (hétfő), a másodikat december 7-én (kedd), a harmadikat pedig december 8-án (szerda) délelőtt osztjuk meg az Emlékház facebook oldalán.
A megoldásokat az egyes posztok alatt, hozzászólások formájában várjuk december 9. (csütörtök) éjfélig.
A nyeremények kisorsolására december 10-én (péntek) 12 órakor kerül sor.
A nyerteseket privát üzenetben értesítjük, a nyereményeket postán küldjük.

NIA KaracsonyiNyeremenyjatek

A fotón Nagy Imre idősebbik unokájával, Jánosi Ferenccel látható 1951 karácsonyán. A kép Jánosi Katalin tulajdonát képezi.

Karácsonyi nyereményjátékunk nyertesei: Haas Adrienn, Kovács Gábriel, Oláh Zsuzsa, Daróczi Balázs, Horváth Péter, Máté Zsolt, Gaál Nóra, Márkus Katalin, Káplár Anett. Gratulálunk a nyerteseknek!🍀🎁🎄

🎥 Facebook Online Előadás 🎥

Látogasson el a
Nagy Imre Emlékház
Facebook oldalára
december 2-án (csütörtök) 16.00 órakor
és kövesse az élő közvetítést
Eörsi László 'Budapest ostroma, 1956'
című előadásáról.

A forradalom ügyének szolgálata mellett az egyes felkelőcsoportok önálló célokat is megfogalmaztak. Milyen ambíciók vezérelték a "pesti srácokat" és milyen viszonyban álltak egymással az egyes forradalmi csoportok? Ezeket a kérdéseket vizsgálja előadásában Eörsi László történész alulnézetből, a résztvevők szempontjából és illeszti a nagypolitikai dimenziókban felfogott, nagybetűs történelem összefüggéseibe.

 2021 12 02 EorsiLaszlo

Az esemény kizárólag online formában tekinthető meg.

🎥 Facebook Online Előadás 🎥

Látogasson el a
Nagy Imre Emlékház
Facebook oldalára
november 25-én (csütörtök) 16.00 órakor
és kövesse az élő közvetítést
Palasik Mária 'A magyar állambiztonság és az 1956-os emigráció'
című előadásáról.

Az 1956-os forradalom utáni magyar politikai vezetés azokra, akik a forradalom alatt és után elhagyták az országot, veszélyes ellenfélként tekintett. A magyar kormány emigrációs politikáját 1957 és 1962 között kettős gyakorlat jellemezte: egyszerre élt az 56-os emigráció vezetői lejáratásnak módszerével és a hazacsalogatás taktikájával. Mindkettőben kulcsszerepet játszottak az újjáalakított belügyi szervek. Az emigráció megfigyelésében kiemelt szereppel rendelkező egységek – a hírszerzés, a kémelhárítás és a levélellenőrzés – nagy veszteségeket szenvedtek a forradalom alatt, hírforrásaik is csökkentek. Így az állambiztonság számára különösen fontossá vált azoknak az információknak a hírértéke, amelyet a hazatérő 56-osok kihallgatásáról készült jegyzőkönyvekből nyert.
Palasik Mária történész előadásában az állambiztonság magyar emigráció irányába kifejtett tevékenységét mutatja be, kitérve azokra az elsődleges forrásokra, amelyeket a hazatérők kihallgatási jegyzőkönyvei és az elfogott magánlevelek jelentettek.

2021 11 25 PalasikMaria

Az esemény kizárólag online formában tekinthető meg.

VISSZATÉRÉS AZ ONLINE PROGRAMOKHOZ

A járványhelyzet súlyosbodása miatt a csütörtöki, 'Nagy Imre és az 1956-os forradalom arab szemszögből' című előadás lesz idén az utolsó jelenléti rendezvényünk.
Palasik Mária november 25-i 'A magyar állambiztonság és az 1956-os emigráció', valamint Eörsi László december 2-i 'Budapest ostroma, 1956' című előadására már közönség nélkül, online formában kerül sor.
Kövessék továbbra is facebook oldalunkat, hiszen a közvetítések mellett folytatjuk sorozatainkat  és egyéb érdekességekkel is jelentkezünk minden héten.

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk
Önt és kedves Barátait
november 18-án 16.00 órára
a Nagy Imre Emlékházba.

ElvalasztoMeghivohoz
P R O G R A M
ElvalasztoMeghivohoz

Abdallah Al-naggar: Nagy Imre és az 1956-os forradalom arab szemszögből

1956 őszén a világ közvéleményének figyelme egyszerre irányult a szuezi  konfliktusra, illetve a magyarországi eseményekre. Kevéssé ismert, hogy az arab közvélemény is napi szinten követte nyomon a magyar forradalom és szabadságharc fejleményeit a korabeli sajtóorgánumok és a Külügyminisztériumok beszámolóinak köszönhetően. A magyar nyelvű előadás azt kívánja bemutatni, hogy milyen ismeretekkel és véleménnyel rendelkezett az arab közvélemény és politika a magyarországi eseményekről - külön kitérve Nagy Imre személyére, a róla kialakult arab képre.

2021 11 18 nasszer3
A programon való részvételhez előzetes regisztrációt kérünk
a rendezveny@nagyimrealapitvany.hu
e-mail címen,
vagy a 061-392-50-11 /103-as
telefonszámon.

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves Barátait
november 11-én 16.00 órára
a Nagy Imre Emlékházba.
ElvalasztoMeghivohoz
P R O G R A M
ElvalasztoMeghivohoz
Búr Gábor: Miért éppen Afrika? '56-os magyar menekültek a fekete kontinensen

1956-ban Afrika államai túlnyomórészt még gyarmati sorban voltak, így sem önálló külpolitikát nem folytathattak, sem a nemzetközi humanitárius akciókban nem vehettek részt. A várakozással ellentétben azonban a legtöbb fővárosban még a gyarmati sajtó is beszámolt a magyar forradalomról, a független országok pedig a szuverenitás lábbal tiprásaként értékelték a szovjet intervenciót.
Milyen eszközökkel segítették az afrikai országok a magyar menekülteket? A forradalom utáni kivándorlási hullám mennyire érte el Afrikát? Milyen nehézségekkel találták szembe magukat és hogyan tudtak beilleszkedni azok, akik eljutottak a fekete kontinensre? Búr Gábor történész előadása ezt a szinte teljesen feledésbe merült témát tárja fel.

 2021 11 11 BurGabor

A programon való részvételhez előzetes regisztrációt kérünk
a rendezveny@nagyimrealapitvany.hu
e-mail címen,
vagy a 061-392-50-11 /103-as
telefonszámon.

Rendezvény fotói:

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA