Nagy Imre Emlékház

Híreink

A Győzelem napján a II. világháború 67 évvel ezelőtti befejezésére, az európai béke napjára emlékeztünk.

Május 9-én, a Győzelem napján  a II. világháború 67 évvel ezelőtti befejezésére, az európai béke napjára emlékeztünk. Rendezvényünk mottója minden évben: Soha többé háborút!
Jánosi Katalin asszony  beszédében elmondta:
"E napon egy heroikus küzdelem végét, a fasiszta barbarizmus feletti győzelmet ünnepeljük. E napon a gépesített népirtás, a faji alsóbb és felsőbbrendűség eszméje is legyőzetett.
Az európai civilizáció ünnepnapja ez, a Béke napja. 1945-ben a világon még sok helyen zajlott tovább a kegyetlen háború, mégis, ez az a nap, amelyen az egész világ megemlékezik a béke eljöveteléről.
Keleten és nyugaton, északon és délen egyaránt, egykori ellenségek együtt, közösen ünnepelnek - egyedül mi, magyarok hallgatunk és zárkózunk el a kötelező emberi tiszteletadástól.
A Nagy Imre Emlékházban mi minden évben emlékezünk. Ezen az ünnepnapon fejet hajtunk a II. világháború minden katona és civil áldozata előtt  -  és szívünkben őszinte szánalommal gondolunk
nem csak a halottakra, de a sok millió életben maradt, testben és lélekben örökre megnyomorított túlélőre is."
Pótó János történész előadásában rengeteg tanulságos, érdekes dologgal ismertette meg a hallgatóságot a "győzelem kulisszáit" -  vagyis a háborús emlékművek keletkezését - illetőleg, képekben felidézve egyben Budapest és Bécs háború előtti központi arcát is.
A rendezvény audiovizuális idézetei  -  filmrészletek, dalok - is sikert arattak a közönség soraiban, hűen tükrözték a háború katasztrofális napjait, velünk élő emlékét.
Záróakkordként Beethoven Örömódája, Európa himnusza csendült fel, s a nemes gondolat a Schiller költemény szövegéből: "Testvér lészen minden ember!"

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK