Nagy Imre Emlékház

Híreink

Csepel; Nagy Imre Általános és Alapfokú Művészeti iskola Névadó ünnepség

Az oktatási intézmények állami átszervezése miatt ketté vált a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ, amely 2001 óta viseli e nevet. Most az általános és a művészeti iskola is egy összetartozó oktatási egységet alkot majd, amely 2013. május 15-én szintén felvette Nagy Imre mártír miniszterelnök nevét – így mától két oktatási intézmény is viseli e történelmi nevet.
A mai névadó ünnepségen részt vett Morovik Attila csepeli alpolgármester, Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, az intézményvezetők, az iskola tanári kara, kerületi vezetők, diákok és dolgozók, szülők és vendégek.
A Himnusz hangjait Kerepesi Ágnes intézményvezető ünnepi beszéde, majd Jánosi Katalin asszony köszöntője követte. A diákok ünnepi műsora után emlékzászlót kapott az intézmény az Önkormányzattól, melyet híven őriznek majd az iskola tanulói az iskola zászlajával együtt. Végül koszorúzás következett a névadó emléktáblájánál, s a Szózat zárta a szép programot.

 

Tisztelt Tanári Kar, Kedves Ifjúság, Tisztelt Jelenlévők!

    12 esztendővel ezelőtt, 2001 szeptemberében az intézmény első névadása alkalmából ugyanitt Édesanyám, Nagy Erzsébet beszélt. Én (akárcsak ma), akkor is meg voltam hatódva - hiszen az ország egyetlen, nagyapám nevét viselni óhajtó iskolájában voltunk. Itt mindenki önként vállalta a Nagy Imre nevet; nem felsőbb ráhatásra alakult így....
   Édesanyám – kifejtendő, miért is tartotta jó gondolatnak Nagy Imre miniszterelnök nevét felvennie az iskolának - akkor, 2001-ben azt mondta:
„ A tudásvágy volt Nagy Imre életének egyik legfőbb mozgatója. Apám képzeletét, gondolkodásmódját a szabadság jellemezte. Befogadta a nemes eszméket, elfogadta mások jogát saját hitükhöz, nézeteikhez, szokásaikhoz.”
    Azt gondolom, és úgy hiszem és remélem: mindannyian azt gondoljuk - ezekre a tulajdonságokra van nélkülözhetetlen szüksége ma is a diákságnak és a tanároknak is: tudásvágy, szabadgondolkodás, mások nézetei iránti tolerancia.
    Kevés emberben vannak meg e jellemzők és talán nem is túl divatos tulajdonságok ma ezek.
   De: a divat mulandó, a tudásszomj, a szabadgondolkodás és emberi tolerancia értékei viszont örök életűek.
   Ma is elmondhatjuk: már csak e három nemes emberi tulajdonságért is érdemes volt felvenni Nagy Imre miniszterelnök nevét az iskolának, hiszen e három szó: tudásvágy, szabadgondolkodás, tolerancia - bízvást lehetne az iskola mottója is!
    Azóta sajnos Édesanyám is elhunyt; úgy hogy most akaratlanul is, az Ő emléke is feltolul itt bennem. S had idézzek még egy elhunyt barátot: Feith Bencét, aki az intézmény igazgatójaként hosszú évekig itt dolgozott, eredetileg a névfelvételt is Ő kezdeményezte családunk felé, s később a Nagy Imre Emlékház igazgatójaként szoros kapcsolatot tartott fent e két intézmény közt. Az Ő kiemelkedő színvonalú és emlékezetes tevékenysége nélkül azt hiszem ma nem állhatnánk itt. Az Ő munkáját folytatta felső fokon a jelenlegi tanári kar és vezetés.
    Ma ismét egy névadáson vagyunk, az átszervezés hozta így. Megköszönöm, hogy itt Csepelen, kitartottak Nagy Imre mellett, nagyapám személye, emléke mellett - és gondolom, minden mellett, amit e név jelenthet a magyaroknak.
    Nagy örömmel láttam a meghívón, hogy 1956 forradalmi napjaiban írott jegyzetét, gondolatait írták fényképe alá - ritkán idézik Tőle e sorokat; itt, ebben az iskolában, ebben a légkörben talán érzékenyebbek az Ő gondolatai közül is azokra, melyek méltán jó példát szolgáltathatnak a tanuló ifjúságnak és mindannyiunknak:
„Ameddig véges szellemi és fizikai erőmből futja - küzdök.
Soha nem leszek kishitű, közömbös vagy lemondó.
Ha egyedül maradok is itt, vállalom.....”
    A küzdőszellem, a bátorság, a nyitottság és figyelem az élet dolgaira, s a kitartás  -  megint csak olyan emberi jellemzők, melyeket büszkén lehet felvállalni mindig, de diákként, fiatalként még inkább. Bátorság, küzdőszellem, kitartás -  ma ezeket a szavakat is felírhatjuk gondolatban az előzőek mellé, az iskola mottójául.
   S ha belegondolunk, milyen helyzetben (1956 kétségbeejtő, véres napjaiban) írta Nagy Imre miniszterelnök e mondatokat; a meghatottságon túl büszkeség forrása lehet az iskola számára, hogy szellemi rokonságot vállalt a névfelvétellel a nemzete, honfitársai és hite mellett halálig kitartó mártírral.
„Ha egyedül maradok is itt  -  vállalom.”
    Az 1956-os forradalom hihetetlenül nehéz perceiben példamutató szavak ezek. Nagy Imre miniszterelnök, az iskola névadója (az életben ritkaságszámba menően) vállalta tettei következményét, és életét adta meggyőződéséért, hazájáért, nemzetéért.
    Tudásvágy, szabadgondolkodás, tolerancia – bátorság, küzdőszellem, kitartás. A Nagy Imre név példája mellé kívánom, hogy mindezek jellemezzék az intézmény tanulót, tanárait, légkörét,  munkáját. És kívánom minden diáknak, kisiskolásnak, hogy legyen reményt, nagy terveket támogató szeretetet nyújtó igazi alma matere is ez az intézmény; és Nagy Imre szavaival kívánom a tisztelt tanári karnak is, ne legyenek kishitűek, közömbösek vagy lemondóak. A nehéz szellemi és fizikai körülmények dacára is kérem, kérjük, bírják a küzdelmet! Hiszen a legszebb munka az övék: a kis magyarok nevelése, a jövőnk alakítása.
    Végezetül megköszönöm mindenkinek, hogy továbbra is lesz Nagy Imre iskola Csepelen.
    Büszke vagyok rá!
    Névadójához méltó szép munkát, sikereket kívánok a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak és dolgozóinak.


2013. május 15.                                                                                                                             Jánosi Katalin

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK