Nagy Imre Emlékház

Híreink

Bajcsy-Zsilinszky Emlékülés

  A mártír politikus 70 esztendeje történt kivégzésére, halálára emlékezve a  Nagy Imre Alapítvány örömmel adott otthont a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság rendezvényének, hiszen mindannyian nagy tisztelettel emlékezünk az egykori képviselőre, fejet hajtunk erkölcsi szilárdsága, emberi nagysága, hazafiságának példája előtt.
  Az emlékházban egy virtuális találkozás jött létre: két XX. századi mártírunk, Bajcsy-Zsilinszky Endre és Nagy Imre találkozása, kiknek életútja némelyekben eltér, de sokban hasonlít is egymásra. Miután az életben sohasem volt alkalmuk megismerni egymást, végül tragikus körülmények közt jött létre első és egyben utolsó találkozásuk: 1945 tavaszán Nagy Imre földművelésügyi miniszter részt vett Bajcsy-Zsilinszky Kossuth téri gyászszertartásán, fejet hajtott ravatala előtt  –  nem is sejtvén, mennyire közös lesz sorsuk: árulás, politikai gyilkosság, végül vállalt mártíromság a nemzetért, a hazáért s mindkettejük számára újratemetés. Ők ketten tíz év különbséggel egy napon születtek: Bajcsy-Zsilinszky 1886. június 6-án, Nagy Imre pedig 1896. június 6-án. Mindkettejük sorsára találó Nagy Imre önéletírásának címe: „viharos emberöltő”-ben lett részük a kegyetlen XX. században. Két nagyszerű férfi, két bátor politikus, két becsületes, igaz magyar ember.
  Bajcsy-Zsilinszky Endre a rettenetes körülmények közt is nagyszerűen és példamutatóan viselkedett, a hazájáért halt meg –  alapítványunk nevében Jánosi Katalin kurátor hajtott fejet mártíromsága előtt.
  A kiváló előadók élvezetes, tartalmas előadásai, majd a kitüntetések átadása után a résztvevők virágot helyeztek el a kertben Nagy Imre szobránál és mártírtársai emléktáblájánál.

 

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KIEMELT FÉNYKÉPEK