Nagy Imre Emlékház

Híreink

A BAJCSY-ZSILINSZKY EMLÉKBIZOTTSÁG ÜLÉSE AZ EMLÉKHÁZBAN

Az idén ünnepeljük Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus, publicista, országgyűlési képviselő születésének 130. évfordulóját. A kerek évforduló méltó megünneplésére 2012-ben megalakult a MEASZ – Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság, amely immáron negyedik esztendeje szervez megemlékezéseket, ünnepélyeket, konferenciákat a neves történelmi személyiség emlékezetének megőrzésére. A testületet bal- és jobboldali gondolkodású közéleti szereplők alkotják, tiszteletbeli elnökei pedig dr. Vitányi Iván és dr. Horváth János egykori országgyűlési képviselők, akik még személyesen ismerték Bajcsy-Zsilinszkyt.
  Az Emlékbizottság 2016. február 5-ei, a Nagy Imre Emlékházban megtartott legutóbbi ülésén az idei, jubileumi programok ismertetésén túl bemutatták új kiadványukat, az „Én a magyar lelkiismeretet szólaltattam meg!" című Bajcsy-Zsilinszky Emlékfüzetet, amelynek megjelentetéséhez a Nagy Imre Alapítvány is hozzájárult.
  A kiadvány egyik érdekessége, hogy nemcsak Bajcsy-Zsilinszky születésének 130. évfordulójáról, hanem Nagy Imre miniszterelnök születésének 120. évfordulójáról is megemlékezik, nem feledve azt az érdekes tényt, hogy a két mártír tíz év korkülönbséggel ugyanazon napon, június 6-án született.
  A február 5-ei alkalmon Bajcsy-Zsilinszky emlékezetének fenntartásában, a Bajcsy-Zsilinszky-féle antifasiszta szellemiség ápolásában végzett eddigi aktív tevékenysége elismeréseként Bajcsy-Zsilinszky Emlékplakettet kapott Jánosi Katalin asszony, Nagy Imre unokája, az Emlékbizottság alapító tagja. A díjat dr. Vitányi Iván nyújtotta át.
  Az Emlékbizottság két nagyobb szabású megemlékezésre is készül az emlékévben: Pálkövén, Bajcsy-Zsilinszky Endre egykori kedves tartózkodási helyén szobrot avatnak tiszteletére, Tarpán, egykori választókörzetében pedig nagyszabású emlékünnepély keretében fogják megkoszorúzni nyugvóhelyét.

MTA Nagy Imre Emlékház
1026 Budapest, Orsó u. 43
Tel./fax: 06-1-392-5011, 06-1-392-5012

TÉRKÉP

NYITVA TARTÁS

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK OLDAL

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA